Asociatia Medicala Americana a identificat stresul drept cauza numarul unu a tuturor bolilor si afectiunilor umane. Marea majoritate a oamenilor considera stresul ca fiind ceva din exterior, concentrandu-se pe problemele externe si uitand sa vada ca, de fapt, originea stresului se gaseste chiar in interiorul nostru.
Corpul nostru emite emotii ce ne influenteaza gandirea. Gandurile actioneaza ca un gaz pe care il turnam peste emotii, continuand combustia, pana cand izbucnesc in corpul nostru ne afecteaza organismul.
Ciclul fiziologic este in felul urmator:
- avem emotii puternice, care contin informatii
- informatiile sunt stocate in corp, nu doar in minte
- fiecare gand si emotie creeaza efecte fiziologice ce apar la nivel celular
- memoria acestor informatii exercita o influenta puternica si de lunga durata asupra perceptiilor noastre, comportamentului si experientei.
- perceptiile noastre corecte sau gresite genereaza mai multe sentimente intense
Daca nu avem o metoda pentru tratarea acestor emotii putem ajunge la un atac de anxietate care se poate transforma in stres si furie incontrolabila.
Tehnicile de resetare a organismului reduc stresul si deschid o poarta catre gandirea creativa, prin relaxarea sistemului nervos autonom. Cand suntem stresati, sistemul nervos simpatic (SNS), responsabil de raspunsul de tipul „lupta sau fugi” este activat, ritmul cardiac creste, ficatul secreta glucoza, in loc de bila. In starea „lupta sau fugi”, pupilele se dilata, la fel si pungile de aer din plamani, iar sistemul digestiv nu mai functioneaza. Tehnicile de relaxare a organismului permit sistemului nervos parasimpatic sa se reactiveze si sa se echilibreze, sa calmeze corpul si sa opreasca functiile de urgenta ale trunchiului cerebral.
La fel ca si un computer, creierul este necesar sa se deconecteze, sa lasam sistemul sa se inchida, in asa fel incat toate sarcinile statice din jur sa dispara, resetarea implicand niste pasi si un semnal clar. Ceea ce se intampla cu un computer are loc si in cazul creierului nostru. Ideea este ca este necesar sa ne resetam corect , ca sa ne putem repozitiona corect si eficient in raport cu alti oameni. Succesiunea actiunilor este foarte importanta.
Etapele acestei deconectari sunt:
- deconectarea
- respiratia
- observarea
- raportarea
- adaptarea
- vizualizarea
- resetarea
pasul 1 – deconectarea: inseamna oprirea din activitate si indepartarea de la sursele si factorii provocatori de stres de la momentul respectiv. prin aceasta deconectare eliminam toti stimulii exterini (zgomot, lumina puternica, interactiunea cu alte persoane). Aceasta izolare de lumea exterioara ne ofera capacitatea de reflectie. Deconectarea este un pas esential in resetarea organismului. Cand ne deconectam, glandele suprarenale produc o concentratie mai mica de hormoni ai stresului, cortizol si adrenalina. Cand hormonii stresului din sange revin la nivelul normal, sistemul nervos isi schimba traiectoria si se indreapta spre starea de calm – odihna si digestie, in loc de raspunsul de tipul „lupta sau fugi”.
Exercitiu: macar cateva minute pe zi, deconecteaza-te de orice sursa exterioara si ramai tu cu tine, in camera ta, inchide-ti telefonul, aseaza-te confortabil, si concentreaza-ti atentia spre interior, catre lumea emotiilor si spre corpul tau fizic. Incearca sa te deconectezi de tot ceea ce este exterior, de orice presiune, relaxeaza-te si observa-ti corpul , din interior spre exterior, atat.
pasul 2 – respiratia: exista o legatura foarte puternica intre stres si respiratie. respiratia superficiala sau tulburarile de respiratie indica destul de clar ca acea persoana este afectata de stres. Respiratia costienta este esentiala pentru reducerea nivelului de stres. Respirand constient sunteti prezenti in aici si acum. Oamenii supusi in mod constant stresului nu sunt constienti de respiratia lor. In cazul atacurilor de panica, un om isi pierde capacitatea de a respira.
Exercitiu: expirati adanc pe nas numarand pana la 4, tineti aerul in abdomen numarand din nou pana la 4 si scoateti aerul afara, pe gura, numarand din nou pana la 4. Repetati acest exercitiu de mai multe ori si la sfarsit veti observa ca sunteti mult mai linistiti.
pasul 3 – observarea: pozitia de observator va ajuta sa va observati din exterior, va puteti observa si analiza mintea, emotiile si corpul, esti cu un pas in spate, nu mai esti nici emotia si nici gandul. Le observi si, implicit, le poti modifica! In starea de observator este necesar sa iti pui doua intrebari: Ce gandesc eu acum? Ce simt eu acum?
Exercitiu: examinati-va atat corpul cat si emotiile pe care le simtiti. Observati ce se intampla. Observati cum reactioneaza corpul la fiecare gand sau emotie pe care o observati, observati-va postura, daca simtiti vreo tensiune si zona unde se resimte aceasta tensiune.
pasul 4 – raportarea: in aceasta etapa se spune cu voce tare ce ati observat in pasul anterior, aceasta etapa indeamna spre a fi responsabil si constient pe deplin , transformarea observatiilor la care ati ajuns prin cuvinte va ofera incredere si responsabilitate procesului
Exercitiu: raportati ceea ce observati in corpul vostru, povestiti-va ceea ce ati descoperit
pasul 5 – adaptarea: inseamna sa actionam. De exemplu daca observam ca avem pumnii inclestati , ne adaptam relaxand constient mainile, orice stare pe care am observat-o in corpul nostru , o corectam. Orice gand pe care l-am observat de frecventa joasa, il corectam cu unul opus , de frecventa inalta. Prin acest pas, se completeaza cercul inceput la pasul 1, prin deconectare, deoarece acum ne reconectam, renuntand la elementele statice din corpul si mintea noastra, permitandu-le sa se reconfigureze si sa reseteze intregul sistem in mod eficient
Exercitiu: observati-va corpul si gandurile. de exemplu, daca observati ca umerii sunt ridicati, relaxati-i, daca ati observat ganduri de frecventa joasa (ex: imi este frica!) opuneti un gand de frecventa inalta (eu sunt dintotdeauna curaj in orice situatie)
pasul 6 – vizualizarea: reprezinta vizualizarea in plan mental a corectiilor facute la pasul 5. In acest pas permitem imaginatiei sa vada intr-o forma reactivata perfect. In acest pas, in creier se produc substante chimice cu un pronuntat caracter terapeutic si revigorant. In acest pas analizam daca ne simtim mai apropiati de propria persoana.
Exercitiu: incercati sa va vizualizati atat mintea cat si corpul, intr-o stare complet diferita de cea in care va aflati cand ati inceput resetarea. Analizati daca relatia cu voi este mai stransa.
pasul 7 – resetarea : inseamna constientizarea acestui proces ce a durat cateva minute in care ati fost capabil sa:
- va deconectati de la factorii de stres zilnici
- sa va echilibrati sistemul nervos, ca sa puteti incepe explorarea interioara
- sa observati si sa raportati diferite aspecte legate de corpul, mintea, emotiile voastre si lumea inconjuratoare
- sa faceti schimbari constructive legate de ceea ce ati observat;
- sa va vizualizati intr-o stare noua si mult mai buna pentru o alta abordare a lumii.
Resetarea „sistemului” vostru va permite sa fiti cat mai constienti sa fiti in”aici si acum”